Лимонна кислота
Лимонна кислота (2-гідрокси-1,2,3-пропан-трикарбонова кислота) є слабкою органічною кислотою, яка найбільше міститься в цитрусових, таких як лимон, лайм, грейпфрут, мандарин і апельсин. Лимонний і лаймовий соки є багатими джерелами лимонної кислоти, що містять 1,44 і 1,38 г/унцію відповідно, що становить до 8% від маси сухофруктів. Лимонну кислоту часто використовують як харчову добавку як натуральний консервант, а також для додання кислого (кислого) смаку їжі та напоїв. Лимонна кислота також є ключовим проміжним продуктом у клітинному метаболізмі, будучи компонентом трикарбонових кислот або циклу Кребса, вона міститься у всіх тканинах людини і тварин як проміжний продукт в окисному метаболізмі. Основним джерелом лимонної кислоти в організмі є ендогенний метаболізм в мітохондріях за рахунок виробництва АТФ в циклі лимонної кислоти. Молярна маса лимонної кислоти становить 192,027 г/моль (безводна) і 210,14 г/моль (моногідрат
Використання лимонної кислоти
Лимонна кислота в основному використовується як синергіст антиоксидантів, регулятор кислотності, ароматизатор, секвестрант і консервант. Лимонна кислота є консервантом, ефективнішим за оцтову та молочну кислоти, пригнічуючи ріст термофільних бактерій.
Лимонна кислота широко використовується в газованих напоях і як підкислювач (знижуючи pH) харчових продуктів. Він менш ефективний у боротьбі з ростом дріжджів і цвілі, ніж інші кислоти.
Лимонна кислота (безводна і моногідратна) дозволена як харчова добавка для використання як консервант у широкому асортименті харчових продуктів і дозволена як консервант у кормах для всіх видів тварин без обмежень. Лимонна кислота є нормальним компонентом раціону людей і тварин і при надходженні в організм швидко і повністю метаболізується до вуглекислого газу та води; тому використання лимонної кислоти в годівлі тварин не є небезпечним.
Лимонна кислота використовується як допоміжна речовина у фармацевтиці, зокрема, для стабілізації або консервації ліків, а також як дезінфікуючий засіб проти вірусів і бактерій. Лимонна кислота також використовується як підкислювач для контролю pH.
Лимонна кислота є найважливішою органічною кислотою, виробляється у великих кількостях і широко використовується в харчовій і фармацевтичній промисловості.
Виробництво лимонної кислоти
Лимонну кислоту в промислових масштабах виробляють в основному шляхом глибокого бродіння з використанням Aspergillus niger або Candida sp.
Для виробництва промислової лимонної кислоти було використано велику кількість мікроорганізмів, включаючи бактерії, гриби та дріжджі. Однак більшість з них не здатні давати комерційно прийнятні врожаї. Цей факт можна пояснити тим, що лимонна кислота є метаболітом енергетичного обміну, і її накопичення у значних кількостях збільшується лише в умовах різких дисбалансів.
Види лимонної кислоти
Лимонну кислоту виробляють в основному в двох формах: моногідратній і безводній. Зневоднена (безводна) версія повністю суха і рекомендована для більшості застосувань. Існує також ступінь моногідрату, який зазвичай використовується в харчовій промисловості та в медичних цілях. Лимонна кислота також доступна з різними розмірами зерен, включаючи дрібні зерна. Найкраще використовувати в косметиці. Лимонна кислота має тривалий термін зберігання, потенційно 5 років або більше, якщо зберігати в ідеальних умовах (темрява, сухість, захист від погоди)