Бордоська суміш для захисту овочів та дерев: як приготувати та використовувати
Однією з основних проблем, з якою стикаються садівники та городники, є грибкові захворювання рослин. Боротися із нею може бути важко. Однак є засіб, який дуже добре зарекомендував себе за багато років використання. І він використовується вже понад сто років. Суміш на основі мідного купоросу була винайдена в Бордо, Франція, тому її й назвали бордоською.
Від чого допомагає бордоська суміш
Бордоська рідина допомагає боротися з такими захворюваннями, як плодова гнилизна, парша яблунь і груш, антракноз, фітофтора томатів і огірків, борошниста роса винограду, кісточкова плямистість. Однак важливо враховувати, що він не діє на борошнисту росу.
Як приготувати бордоську суміш
Для приготування рідини для обробки рослин необхідно взяти мідний купорос та вапняне молоко. Вони стануть основою фондів.
Для приготування 10 літрів бордоської рідини концентрацією 1% необхідно взяти дві ємності — скляну, керамічну або дерев'яну, — у які потрібно налити 5 літрів води. В одній посудині необхідно буде розчинити 100 грамів мідного купоросу, а в іншій — 100 грамів свіжої негашеного вапна. Готуйте ці розчини у металевих або оцинкованих ємностях — це призведе до утворення осаду.
Потім розчин мідного купоросу слід повільно вливати у вапняне молоко, повільно помішуючи рідину паличкою. Не робіть навпаки — через цю речовину утворюватимуться великі частинки осаду і суспензія буде нестабільною. Така рідина непридатна для використання. Також важливо пам'ятати, що робочий розчин не можна розбавляти водою, його необхідно використовувати у вигляді, в якому він був приготовлений. Змішувати речовини можна лише після їх охолодження.
Як переконатися, що ви отримуєте високоякісну рідину?
Бордоська суміш, виготовлена без порушення технології, має синій колір і слизька на дотик. Якщо розчин містить надлишок сульфату міді, суміш буде зеленого кольору. Це призведе до опіків листя та плодів.
Інший спосіб перевірити розчин — занурити в нього ніготь. Якщо на поверхні металу немає відшаровування, засіб використано правильно. Поява грудок на металі свідчить про те, що в рідині міститься надлишок мідного купоросу і необхідно додати більше вапняного молока.
Бордоську рідину можна зберігати не більше 24 годин. Якщо залишити його більш тривалий час, він втратить свої корисні властивості. Перед використанням суміш слід добре струсити, щоб осад, що утворився в ній, повернувся у воду.
Коли обробляти рослини бордоською рідиною
Для досягнення найкращих результатів обприскуйте рослини до або на початку процесу бутонізації. Важливо обприскувати рослини до того, як почнуть цвісти. Також слід уникати обприскування рослин за високої вологості повітря та температури — це може спричинити опіки листя.
Як обприскувати рослини бордоською рідиною
Для дорослих рослин найкраще підходить 1% концентрація рідини. А ось помідори, огірки та будь-яке молоде листя краще обробляти сумішшю в два рази менш концентрованою — всього 0,5%.
Якщо дерева сильно вражені паршею, їх можна обприскати «синькою» — обробити 3% розчином. Цю процедуру краще проводити увечері.
Для нанесення бордоської рідини використовуйте ручний розпилювач. Зазвичай для обприскування одного середнього дерева або 100 м2 картоплі або томатів потрібно 10 літрів рідини.
При появі перших ознак грибкового захворювання на листі рослин слід застосувати засіб та повторити процедуру через два тижні. Обприскування слід проводити не пізніше, ніж за 15-20 днів до збирання врожаю.
Під час роботи з бордоською рідиною слід пам'ятати, що вона шкідлива, хоча і не отруйна для людей і тварин, тому уникайте попадання в очі, дихальні шляхи або на шкіру — використовуйте захисні окуляри, респіратор та рукавички. Фрукти, оброблені бордоською рідиною, перед вживанням слід ретельно промити водою, а оброблені рослини не можна згодовувати худобі.
Інші статті
- Картопляний крохмаль часто використовується як загусник без глютену і має безліч кулінарних застосувань. Дізнайтеся про його переваги та недоліки, як вибрати високоякісний крохмаль