Кошик
189 відгуків
+380 (99) 393-87-81
+380 (68) 902-23-83
Оптові поставки сировини та витратних матеріалів
Кошик

Застосування соди в картоплеводство

Унікальна властивість соди — це протидія фітофторозу та інших грибкових захворювань рослин, тварин, людей. Якщо говорити про розведення картоплі, то відомо, що фотосинтез, завдяки сонячній енергії, вбирає вуглекислий газ і перетворює його на вуглеводи та крохмаль, які переходять у картоплини (підземні столини-стебля). Тому необхідно створити умови для формування потужного листя та стебличок під час вегетації і захисту листя та стебел від шкідників та хвороб до повного визрівання врожаю.

Закислені рослини, ґрунт - це середовище для розвитку грибкових захворювань. Цукрове середовище захищає рослини від зараження грибками (фітофторою). Сода - це лужність.

Під час використання Соди для живлення NaHCO3 для обробки листя картоплі, пов'язаного з зовнішнім середовищем (Солце, повітря, волога) вона дуже швидко розщеплюється на водень і вуглекислий газ, які вивітрюються і дія її є не довгою на відміну від кальцинована сода Na2CO3, яка розщеплюється на натрій і вуглекислий газ. Згідно з іони натрію, які зберігаються на листках і стеблях, рослини захищаються від грибкової хвороби.

Дозування для профілактичного обробки 100 г кальцинованої соди на 10 л води. Під час масового ураження фітофторою - 150 Сода сушить листя у вологі серпневі коричневі ночі і під час туману. Періодичність обробки - від початку цвітіння і до висихання ботви кожні 10 днів і після дощу. Помідори обробляються в таких самих пропорціях. Навіть коли соди кальцинованого розчину змиють у ґрунт дощ, це лише покращить ситуацію з властивостями картоплин, в яких можна буде мінімізувати різні хвороби, гнилиня та спори ґнота із стебел і листя не пошкодить урожайу.

Зазвичай застосовують кальциновані соди проти фітофтори разом з препаратами проти колорадських жуків, хоча є застереження від хіміка Шаварчука Володимира Грігорьєвича, що отрути при контакті з содою нейтралізуються. Під час цвітіння кальцинінова соду можна використовувати фосфорне добриво (суперфосфатом), щоб змусити активні рослини направляти пласти (чергумаль, вуглеводи) у картоплини. Змішування соди і суперфосфату викликає реакцію (гашення соди) через те, що в суперфосфаті є фосфорна кислота. Доза: Кальцинована соди - 100 р / 10л. води; суперфосфата - 150. Але коли будуть виявлені перші ознаки грибкових захворювань і стеблях - обробляти виключно калкінованою содою. Замість кальцинованої соди, може використовуватися гашена вапна, яка захищає рослини від грибкової хвороби, але існує одна проблема — віщувати і забивати дрібні канали розбризкувачів, на відміну від соди.

Щоб запобігти зараженню картоплини, радиться смоктати ботву і збирати її з ділянки за завчасно, коли вона ще під час росту з’явилася і вже з’явилася перша ознака хвороби. Це втрачає велику частину врожаю, тому що саме в період від цвітіння до зменшення ботви утворюється урожай. Завдяки кальцинованому соду, листкові й стеблі не сперечаються з грибками, і тому не потрібно вчасно викачати ботви, щоб вирощувати високий врожай до повного завершення вегетації. Чим довше будуть збережені стебла та листя від хвороб та шкідників, тим більший врожай ви отримаєте!

І ще одне дуже важливе доповнення! Завдяки фотосинтезі вона потрапляє у соки лужних, що охолоджують усе зсередини - листя, стебел, коріння і картоплини. У такому разі не буде ані пупочних гниль, ані інших хвороб, пов’язаних зі збереженням здоров’я.

 

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner