Кошик
199 відгуків
+380 (99) 393-87-81
+380 (68) 902-23-83
ФІРМА КААПРІ - оптові поставки сировини та витратних матеріалів
Кошик

Харчова сода - властивості, застосування, безпека

Харчова сода є практично у кожному будинку. Його використовують у засобах для чищення, косметиці, продуктах харчування та ліках. Чи дійсно харчова сода допомагає при мозолях, твердості п'ят, грибку стоп, проблемах зі шлунком, неприємному запаху з рота? Як зробити пасту, що чистить, з харчової соди? Що станеться, якщо змішати харчову соду та оцет? Чи є маска з харчовою содою хорошим вибором? Дізнайтеся все про харчову соду у статті нижче.

Харчова сода — одна з речовин, яку можна знайти в більшості домашніх господарств. Його широко використовують на кухні, для чищення поверхонь, у домашньому догляді та в домашніх лікувальних цілях. Харчова сода іноді використовується у виробництві продуктів харчування, безрецептурних препаратів, косметики та клінічної терапії. Згідно з народною практикою, воно може бути засобом від багатьох недуг — від проблем зі шкірою до раку.

Харчова сода – що це за з'єднання? У яких продуктах його можна знайти?

Харчова сода — це загальноприйнята назва хімічної речовини гідрокарбонату натрію з молекулярною формулою NaHCO3. Інша поширена назва цієї хімічної речовини — бікарбонат натрію . Бікарбонат натрію — низькомолекулярна неорганічна сполука. Його основними компонентами є катіон натрію та аніон бікарбонату.

Харчова сода — інгредієнт, що використовується під час виробництва багатьох продуктів. Його можна знайти в харчових продуктах, де він використовується як розпушувач, стабілізатор або регулятор кислотності. Він також є основним інгредієнтом розпушувача (крім соди до його складу часто входять регулятори кислотності та картопляний крохмаль). Харчова сода додається до широкого асортименту продуктів: хлібобулочні вироби, морозиво, джеми, сири, дитяче харчування. Його також можна знайти у чистому вигляді на полицях магазинів. У харчовій промисловості сода харчова кодується під символом E500 або E500(II).

Ще однією галуззю, де використовується харчова сода, є косметична промисловість. Його використовують, наприклад, при виробництві шипучих засобів для ванн (кульок, таблеток чи бомб). У номенклатурі INCI він позначається як гідрокарбонат натрію. Під час виробництва миючих засобів також використовується харчова сода. Входить до складу пральних порошків та таблеток для посудомийних машин. Використовується у виробництві мила.

Ефект шипучості, викликаний реакцією соди з кислотою, зумовлює те, що виробники ліків та харчових добавок також люблять використовувати харчову соду.

Властивості харчової соди

Бікарбонат натрію — чиста біла речовина без запаху, що легко розчиняється у воді. У воді він зазнає двох хімічних реакцій: дисоціації і гідролізу, в результаті чого розчин набуває слаболужну реакцію. Харчова сода має слабкі протигрибкові та антибактеріальні властивості.

При з'єднанні соди з кислотою відбувається реакція, в результаті якої виділяється газ . З хімічної точки зору, в результаті реакції соди з оцтом (розчином оцтової кислоти) утворюється ацетат натрію та вугільна кислота, яка мимоволі розкладається на воду та газ – вуглекислий газ, – відповідальний ефект карбонізації. Змішані разом чиста харчова сода і оцет дадуть багату піну . Таку просту та безпечну хімічну реакцію ми можемо провести вдома, але не забудьте захистити довкілля від наслідків експерименту.

Харкова сода, нагріта до 60℃, піддається термічному розкладанню, утворюючи газоподібні продукти (вони відповідають за підйом тіста під час випікання).

Харчова сода, додана у воду, пом'якшує її, що дозволяє використовувати менше миючого засобу . Ця речовина також є гігроскопічною — воно поглинає вологу з повітря і є добрим адсорбентом летких речовин — поглинає запахи.

Чим корисна харчова сода?

Харчова сода охоче використовується багатьма людьми з лікувальною метою . Це інгредієнт, який упродовж століть використовувався для полегшення симптомів деяких захворювань. Його використовують у вигляді компресів, полоскань або розчинів для внутрішнього прийому. Вплив харчової соди на деякі захворювання підтверджено дослідженнями, але більшість його все ще залишається у сфері так званих практик. народна медицина з недоведеною ефективністю.

Харчова сода та проблеми зі шкірою

В Інтернеті можна знайти багато обіцянок щодо використання харчової соди для догляду за шкірою . Ви можете зіткнутися з інформацією про те, що харчова сода допомагає при себорейному дерматиті, псоріаз, халязіон, рани, вугрі або прищі, фурункули, ластовиння або при лікуванні грибкових інфекцій, як нігтів, так і порожнини рота. Існує безліч рецептів масок для обличчя та волосся, які, як передбачається, дають задовільні результати.

Однак застосування засобів на основі харчової соди слід ретельно обміркувати.

Шкіра нашого тіла має кислий pH (в межах 4-6 одиниць, залежно від розташування, віку або раси). Харчова сода — ця речовина, що має лужний pH у розчинах . Отже, його нанесення на поверхню шкіри призведе до порушення природного низького pH та порушення природного захисного шару нашого найбільшого органу.

Компреси з харчової соди та води можуть принести полегшення людям, які зазнали укусів. Ця ж паста може бути ефективна у боротьбі з прищами, але в обох випадках її слід наносити локально, а не на великі ділянки шкіри. На інтернет-форумах, присвячених проблемі псоріазу, рекомендується змішувати гідрокарбонат натрію зі змащувальними компонентами. Ефект від застосування такого препарату полягає у видаленні лусочок із проблемних ділянок тіла. Однак наукові дослідження, які проводяться в цьому напрямку, не підтверджують ці обіцянки . Більше того, самі користувачі стверджують, що це тимчасове рішення і не виліковує уражену ділянку шкіри.

Підбиваючи підсумок, можна сказати, що гідрокарбонат натрію має певні властивості (антибактеріальні, протигрибкові, протизапальні), які можуть сприяти лікуванню вищезгаданих станів. Однак, часте самостійне використання харчової соди замість консультації з кваліфікованим медичним працівником може виявитися контрпродуктивним.

Харчова сода при проблемах із травленням

Харчова сода має підлугові властивості. Тому його використовують для нейтралізації шлункової кислоти, що викликає симптоми рефлюксу, печія або підвищена кислотність. Його можна використовувати у вигляді самостійно приготованого розчину або готового препарату, що містить його у своєму складі.

Цікаво, що гідрокарбонат натрію може допомогти при нездужаннях, які виникають при вживанні бобових, таких як надмірне газоутворення, що призводить до здуття живота, і т. д. Додавання харчової соди при замочуванні або приготуванні бобових, таких як квасоля або нут, дозволить знизити кількість

Харчова сода та порожнина рота

Харчова сода використовується для догляду за ротовою порожниною. Застосовується для чищення зубів як у вигляді пасти з водою та чистого порошку, так і після змішування з готовим засобом для гігієни цієї частини тіла. При такому використанні він надає відбілюючу дію на зуби, а також допомагає усунути бактерії, що мешкають у порожнині рота. Полоскання содою, розчиненою у воді, дасть аналогічний ефект і застосовується так само, як і наявні у продажу засоби. Таке застосування додатково освіжить наше дихання.

Питна сода — Чи це корисно?

Вживання розчину харчової соди застосовується, наприклад, для полегшення симптомів, пов'язаних з рефлюксом, печією або підвищеною кислотністю. На інтернет-форумах іноді рекомендують поєднання харчової соди та лимонного соку як засіб для зниження ваги. Проте це теорія не підтверджується результатами достовірних наукових досліджень про. Важко знайти наукові докази того, що регулярне вживання харчової соди є рішенням, що позитивно впливає на здоров'я.

Чи має газування інші переваги для здоров'я?

При пошуку інформації про використання гідрокарбонату натрію ми можемо зіткнутися із вказівками на те, що інгаляції содою ефективні при захворюваннях органів дихання. Дослідження 2021 року навіть показують, що при правильній концентрації таке лікування може допомогти вилікувати інфекцію-Sr (викликану інфекцію). Проте слід зазначити, що содовий розчин вводився під наглядом лікаря як розпилення. Додавання харчової соди в гарячу воду навряд чи матиме аналогічний терапевтичний ефект.

Інші джерела припускають, що харчова сода може бути ліками від раку. Прихильники цієї теорії стверджують, що харчова сода допомагає підтримувати правильний рівень pH, що запобігає розвитку раку. На жаль, це неправда.

Харчова сода в косметиці

Харчова сода — інгредієнт, який використовується у виробництві косметики . Використовується як компонент, який викликає спінювання продукту . Іноді його використовують як абразивну речовину при пілінгах. Як добавка до ванни він приносить полегшення і пом'якшує шкіру, тому його часто використовують у готових і домашніх засобах для лікування огрубілих п'ят, для зняття сверблячки, викликаної укусами, або для заспокоєння печіння, викликаного сонячними опіками. При додаванні до жорсткої води він пом'якшує її, що дозволяє використовувати меншу кількість косметики для миття волосся або тіла.

Рецепти масок із харчовою содою також можна знайти в онлайн-посібниках. Фахівці не рекомендують вдаватися до такого виду лікування та рекомендують використовувати соду місцево.

Варто пам'ятати, що шкіра, на яку ми наносимо харчову соду, будь то у вигляді пасти, ополіскувача, компресу або в результаті ванни, матиме порушений pH. Тому після застосування соди займемося її тонізацією та наступними етапами догляду.

Харчова сода в домашньому господарстві

Харчова сода має бути в будинку у кожного, хто хоче хоча б трохи відмовитися від готових продуктів. Змішане з водою або оцтом, воно допоможе видалити численні забруднення, такі як мильний наліт, іржу та плями від жиру, крові чи землі з одягу. При додаванні в прання він діятиме як м'який засіб, що відбілює.

Окрім видалення різних забруднень, харчова сода також використовується в побуті на кухні. Його основне застосування — як розпушувач для всіх видів випічки та млинців . Додавання невеликої кількості харчової соди при приготуванні бобових не тільки охолоджує речовини, що викликають газоутворення. Лужне середовище сприяє розкладанню пектинів, тим самим пом'якшуючи шкірку та прискорюючи процес замочування, особливо сухих зерен. Крім того, час приготування скорочується, а стручки набувають більш кремової текстури. Таким чином, газування може виявитися секретним інгредієнтом при виробництві, наприклад, домашнього хумусу з шовковистою консистенцією.

Харчова сода буде корисною, якщо ви хочете позбутися неприємних запахів та/або вологи . Якщо налити його в пакет і покласти у взуття, він поглинатиме запахи і вологу, що може бути корисно, особливо якщо ви боретеся з підвищеною пітливістю ніг. Якщо помістити його в невелику ємність у холодильник, неприємний запах зникне.

Бікарбонат натрію може бути корисним при догляді за рослинами, що зазнали нападу паразитів, таких як попелиця або борошниста роса. Щоб видалити комах або грибки, обприскуйте або промийте листя содовим розчином.

Харчова сода - протипоказання, побічні ефекти

Харчова сода, мабуть, є речовиною з універсальним застосуванням. Однак, незважаючи на те, що ця речовина вважається безпечною, не слід вживати її у надмірних кількостях. Він містить натрій, який відіграє важливу роль у правильному функціонуванні нашого організму. Надмірна кількість харчової соди може викликати діарею, блювання, спазми шлунка, запаморочення і навіть захворювання нирок та печінки.

Пероральний прийом харчової соди може також викликати взаємодію з різними лікарськими засобами, як прискорюючи їхній розпад в організмі (наприклад, аспірин), так і уповільнюючи їх всмоктування (наприклад, псевдоефедрин). Також можливе порушення електролітного балансу організму, наприклад, зниження рівня калію через взаємодію гідрокарбонату натрію з деякими лікарськими засобами або збільшення кількості натрію.

Протипоказаннями до внутрішнього застосування харчової соди є в основному прийом ліків, з якими вона взаємодіє, дієта з низьким вмістом натрію, діабет та хвороби серця, а також вагітність та лактація. Зовнішнє застосування харчової соди не рекомендується для відкритих ран або великих інфікованих ділянок шкіри.

Варто зазначити, що використання харчової соди в хлібобулочних виробах безпечне, оскільки при підвищених температурах вона розкладається і потрапляє в наш організм у зовсім іншій формі.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner