Технологія крохмалю та крохмалепродуктів
У світі виробляється близько 20 найменувань різних крохмалів, більше 60 сортів модифікованих крохмалів, 20 видів патоки,близько 10 сортів крохмального цукру,15 видів глюкозних продуктів.
Ринок крохмалепродуктів включає в себе: нативні і модифіковані крохмалі, глюкозні та глюкозно-фруктозні сиропи, глюкозу кристалічний гідратну.
Нативний крохмаль - крохмаль натурального (природного) походження, як він формується в рослини. У світі виходять близько 20 його видів. Основні: картопляний, кукурудзяний, пшеничний, тапиоковый. Модифікований крохмаль - крохмаль, який піддають фізичної, хімічної, біохімічної або комбінованої обробки Для зміни його властивостей. У харчовій промисловості модифіковані крохмалі застосовують як загусники стабілізатори, наповнювачі і емульгатори. У світі виходять більш 60 видів крохмалів різних модифікацій.
Сироп (патока) - є продуктом неповного гідролізу крохмалю мінеральними кислотами або ферментні препарати. У світі налічується близько 20 видів сиропу. Глюкоза - кристалічний речовини продукт повного гідролізу крохмалю. 77
Застосування крохмалю
Крохмаль та його похідні широко використовують у продуктах харчування як вуглеводні продукти, а також як студнеобразователями, емульгатори. У медицині крохмаль використовують як наповнювач лікувальних засобів, як основу для отримання кровозамінників, глюкоза є широко розповсюдження медичним препаратом, сировина для виробництва вітаміну С.
Крахмал ежегодно восстанавливается и биологически разрушается, то есть экологически чистым, что важно при создании упаковочных материалов, защитных пленок, посуды разового использование.
Крахмал как основной вид сырья используеться в производстве этилового спирта пищевого и медицинского назначения.
Наиболее широкое использование крахмал и его модификации находят в бумажной и текстильные промышленности, а также в литейном производстве, для стабилизации глинистых растворов при бурении скважин в нефтедобыче.
Производство крахмала
Для перероблений на крохмаль у різних країнах використовують місцеві сировинні ресурси:
- Європа - картопля, пшениця, кукурудза;
- Північна Америка - кукурудза;
- Латинська Америка і азія - маніока, батат, Сагова пальма, сорго, рис;
В Україні в основному виробляють картопляний і кукурудзяний крохмаль.
У світі серед нативних видів крохмалю дорогим традиційно є картопляний крохмаль. Серед нативних (натуральних) видів крохмалю за останні роки все більше переваг надається крохмалю з маніоки.
Хімічна формула крохмалю
Крохмаль є полімером глюкози.Його хімічна формула (C6H10O5) n. Наукове вивчення будови полісахаридів крохмалю почалося на початку 40-х років двадцятого століття.
Амілоза складається з залишків глюкози, амілоза складається з залишків глюкози, пов'язаних між собою зв αα-1-4- глікозидними-1-4- глікозидними
Основна реакція - гідроліз крохмалю при достатньому розбавленні і дії каталізаторів крохмаль дає якісний перехід у Д (+) - глюкозу по рівнянню: Крохмаль не проявляє відновної здатності, проте в ході гідролізу вона з'являється. (C6H10O5) n + n H2O n C6H12O6
Виробництво крохмалю
Весь процес виробництва складається в основному з механічних операцій:
- підготовка картоплі до переробки;
- подрібнення;
- видалення картопляного соку
- видалення крохмалю з кашки;
- видалення сокової води;
- рафінування крохмального молока
- промивання мезги;
- промивання крохмалю;
- утилізація картопляного соку і мезги